Kannanotto: Puolustamme työntekijöiden oikeutta sunnuntailisään

Turun Demariopiskelijat ei voi ymmärtää miten Kokoomus jatkaa opiskelijoiden kyykyttämistä. Viikonloppuna puoluekokouksessaan Kokoomus linjasi, että sunnuntailisä tulisi poistaa laista. Turun Demariopiskelijat eivät ole tämän kanssa samaa mieltä, vaan puolustavat työntekijöiden oikeutta sunnuntailisään. Jokaisen on tultava toimeen yhdellä työllä. Olemme myös vankasti sitä mieltä, että opiskelu on opiskelijan työtä.

Kokoomusjohtoisen hallituksen tekemät heikennykset osuvat jo suuresti heikoimmassa asemassa oleviin ja täten myös opiskelijoihin. On pöyristyttävää ajatella, että opiskelijalla on mahdollisuus käyttää opiskeluun tarvittava määrä aikaa ja energiaa sekä käydä töissä. Sunnuntailisien poisto ei edesauta opiskelijoiden taloudellista tilannetta, joka tälläkin hetkellä on monelle mielenterveyttä ja jaksamista heikentävä tekijä.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 töissä kävi 55% yli 18-vuotiaista opiskelijoista ja tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijoita oli yli 1,3 miljoonaa. Opiskelu sijoittuu päätoimisesti arkeen, joten monille opiskelijoille viikonloput ovat ainoa mahdollisuus tehdä töitä. Täten sunnuntailisän poiston vaikutus opiskelijoihin olisi pöyristyttävän suuri eikä millään tavalla hyväksyttävissä.

Toivomme Kokoomukselta uudelleenharkintaa ennen tämän linjan edistämistä sekä lupaamme omalta osaltamme tehdä kaikkemme tämän toteutumisen estämiseksi.