Kuntaliitto julkaisi tuoreen Kuntalaistutkimuksen, jonka tulokset antavat Turun Demariopiskelijoille entistä kovemman palon lisätä kuntalaisten luottamusta kuntapäättäjiin, erityisesti tulevien vaalien alla. Tutkimuksen mukaan valtakunnallisesti tarkasteltuna luottamus kuntapäättäjiin on heikentynyt hieman, mutta pysyy silti viisiportaisella asteikolla kriittisen rajan eli kolmen asteen paikkeilla. Tuloksia julkaistaan vaiheittain tulevien kuukausien aikana ja Turun kaupungille ne kerrotaan jo syksyn aikana. On syytä pitää mielessä, että mitä isompi kaupunki, sitä heikompi on kuntalaisten luottamus päätöksentekijöihin. Turku on yksi 46 kunnasta, joka on mukana tutkimuksessa.
Edeltävien vuosien tapaan, sukupuoli ei vaikuttanut olevan tämän vuoden tutkimuksessa merkittävä tekijä luottamukseen liittyen, ja näemme tämän positiivisena kehityskulkuna yhdenvertaisuuden kannalta. Sen sijaan erityisesti esimerkiksi ikä ja koulutustaso vaikuttivat tulokseen: muun muassa johtoasemassa olevilla ja korkeakoulutetuilla on korkeampi luotto päättäjiin. Meidän on yhdessä tehtävä töitä sen eteen, että kaikilla kuntalaisilla on luottoa päätöksentekijöihin koulutustasosta, iästä tai sosioekonomisesta asemasta riippumatta.
On sanomattakin selvää, että kuntapäättäjien on tunnistettava ja ymmärrettävä monimuotoisuus ja moninaiset tarpeet, joita Turun kokoisessa kaupungissa on. Täydellisessä kunnassa kuntalaisille tiedotetaan palveluista riittävästi, ja päätettävistä asioista viestitään ajoissa. Päätöksenteko on oikeudenmukaista ja niissä otetaan huomioon eri ikäryhmät tasavertaisesti. Päättäjät kuuntelevat aktiivisesti kuntalaisten mielipiteitä ja ajavat vilpittömästi kunnan parasta sekä asukkaiden hyvän elämän edellytyksiä.
Opiskelijajärjestönä meillä on kokemusta jakautumisesta erityisesti korkeakoulukampuksille, mutta myös sinne, missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa. Tiedämme, että vain harva heistä tulee itsenäisesti luoksemme ja näin ollen on meidän vastuullamme mennä heidän luokseen, kuunnella heitä ja kannusta heitä osallistumaan keskusteluun. Jokaisen ääni tulee tulla kuulluksi päätöksiä tehdessä. Meidän täytyy olla oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja vain silloin luomme matalan kynnyksen väyliä poliittiseen keskusteluun osallistumiselle.
Toivomme, että tulevaisuudessa näemme kuntapäättäjiä entistä enemmän eri puolella kaupunkia myös keskusta-alueen ulkopuolella. On vaikea tehdä päätöksiä yhteistä etua ajatellen, jos vain pysyy omassa kuplassaan.
Jaa tämä artikkeli